Izložba “Dizajn sada”

Izložba “Dizajn sada”

Izložba radova studenata studijskog programa Dizajn enterijera otvorena je 12.12.2022. goine u Galeriji Hol na prizemlju zgrade Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Predstavljeni radovi nastali su u periodu od 2016-2022. na predmetima Arhitektura enterijera 1,2,3,4, Urbani dizajn, Scenografija, Interdisciplinarni projekat i Arhitektonski elementi i sklopovi 1 i 2.

Studijski program osnovnih akademskih studija Dizajn enterijera je akreditovani studijski program u okviru oblasti Primenjene umetnosti i dizajn na Akademiji umetnosti Novi Sad Univerziteta u Novom Sadu.
Program Dizajn enterijera omogućava profesionalno i kreativno bavljenje dizajnom unutrašnjih prostora individualnih stambenih kuća, stanova i enterijera različitih javnih i poslovnih sadržaja, adaptacijama i remodelacijama postojećih objekata, projektovanje unikatnog i industrijskog nameštaja. Pored ovih osnovnih disciplina, polje delovanja u prostoru je prošireno oblastima dizajna urbanog prostora, scenografije, dizajna svetla i interdisciplinarnim projektima koji obuhvataju likovnu umetnost i arhitekturu, umetnost u javnom prostoru, umetničke instalacije i slično. Program je multidisciplinaran i pruža teoretska saznanja iz istorije i teorije likovnih i primenjenih umetnosti, društveno-humanističkih i tehničkih nauka.
Uže stručna nastava je bazirana na principu projektnih zadataka koja prate teoretska predavanjima o odnosu oblika i prostora, zakonima percepcije, funkcionalne organizacije prostora, materijalizacije arhitektonskih objekata, održivim i energetski efikasnim materijalima, o društvenoj ulozi dizajna i njegovom mestu u kulturi i savremenom stvaralaštvu.
Student koji je pohađao izbornu grupu psihološko, pedagoških i metodičkih predmeta i stekao 36 ESPB iz te oblasti, ima preduslov da se uz završene master akademske studije bavi pedagoškim radom u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju.
Po završetku studija, studenti su osposobljeni za samostalno delovanje u dizajnerskim i arhitektonskim studijima, institucijama kulture, medijima, u okviru sopstvene prakse, kao i da nastave školovanje na drugom stepenu akademskih studija (master akademske studije).

Posted in Aktuelno, Dizajn enterijera, Izložbe, Projekti.